social

SZÍVSN Szívesen Segítünk Neked!

SZÍVSN Szívesen Segítünk Neked!

 

2021-09-09 00:00

2023-09-09 00:00

Nincs információ

A felvilágosítás, betegút követés a kardiológiában kulcskérdés

Miközben vezető szerepe van Magyarországon a szívgyógyászatának, siralmasak a halálozási statisztikáink. Évente mintegy 60 ezer embert veszítünk el szív- és érrendszeri megbetegedések miatt, több áldozatot követelnek, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. ezzel pedig a legrosszabbak a mutatóink. Pedig a világ élvonalában vagyunk az orvosi felkészültség és technológiai, tudományos feltételek tekintetében. Óriási fejlődésen ment keresztül a szívgyógyászat az elmúlt évtizedben, húzóágazata lett a medicinának, a csúcstechnológia pedig ma már a mindennapi gyógyítás része. Magyarország az élvonalban van a gyógyítás terén, ennek is köszönhető, hogy kevesebb, mint felére csökkent az infarktus okozta halálozások száma és öt évvel hosszabb élettartamra számíthatunk. Ma már olyan betegek kaphatnak életesélyt, akikről korábban lemondtak az orvosok. Éppen ezért a beteg edukációban van a legfőbb kihívás, hogy időben menjünk orvoshoz és kövessük az utasításait, ehhez pedig elengedhetetlen egy olyan támogatói hálózat, ami segíti ebben mind a beteget, mind az orvosát.

Százezer lakosra számítva Magyarországon haltak meg legtöbben megelőzhető betegségekben, kétszer annyian, mint az EU-átlag, ami a prevenció hiányára és az egészségtelen életmódunkra utal. A másik kategóriában, a kezelhető betegségekben meghaltak arányában sem állunk jól: ebben a rangsorban Románia, Lettország, Bulgária és Litvánia után Magyarország következik. Ez a mutató a hazai egészségügy hatékonyságáról is rossz bizonyítványt állít ki.  Az uniós statisztikai ügynökség a 75 évnél fiatalabb korosztályban két kategóriában vizsgálja azokat a haláleseteket, amelyeket korainak, idő előttinek lehet tekinteni, azaz elkerülhetőek lennének:

 • kezelhető halálozás: ez a furcsa fogalom azt jelenti, hogy a haláleset megfelelő orvosi ellátással, gyógyszerrel, gyógykezeléssel megelőzhető lett volna.
 • megelőzhető halálozás alatt azt értik, ami megfelelő orvosi és nem orvosi egészségügyi eljárásokkal lenne elkerülhető. Ide tartozik az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres, szervezett szűrés, a betegségek korai felismerése, a szövődmények kialakulásának megelőzése.

Miközben: az elmúlt évtizedekben öt évvel nőtt hazánkban a születéskor várható élettartam, ma a korábbi 69,5 évvel szemben 75 évre számíthat, aki most születik, ez pedig nagyrészt a kardiológia fejlődésének köszönhető. Csak az elmúlt tíz évben több mint felére csökkent az infarktus miatti halálozások száma, tizenötezer helyett ma hatezer ember életét követeli évente. Ebben pedig komoly szerepe van a szív-katéteres centrumok országos kiterjesztésének, amelyek a nap 24 órájában elérhetőek, illetve a gyógyítás terén tapasztalt változásoknak.  Ma már 20 szívkatéteres labor működik az országban, így lényegében az ország bármely pontjáról éjjel-nappal segítséget kaphat bárki. A gyógyszeres terápiák fejlődése is hihetetlen iramban folyik, az érelmeszesedés, a szívelégtelenség területén áttörést hozó készítmények váltak hozzáférhetővé. A képalkotó

 

eljárásokkal már pontos képet kaphatunk az erek, a szívizom állapotáról, a szívritmus zavar, egy esetleges szívhalál hátteréről, amely nyomán esetleg a család érintettsége is kiderül. Meg tudjuk mondani, szükség van-e bypass műtétre, vagy szívkatéterezésre. De nagy előrelépést hozott a katéteres szívbillentyű beültetés is, ami főleg magas rizikójú betegek esetében adhat megoldást a műtét kiváltására. A szívelégtelenség esetében a műszív alkalmazása egyelőre még nem elterjedt, de már olyan keringéstámogató eszközök vannak, amelyek szinte teljes életet biztosítanak a betegnek egészen addig, míg transzplantálható állapotba kerülnek. De a szívátültetésekben is Európa élvonalához tartozunk, az Eurotranszplanthoz való csatlakozásunk óta a sürgősségi esetekben az egész kontinensen keresik a megfelelő donort, ennek is köszönhető, hogy ma már évente 50 operációt végzünk.

Vagyis a szakmai és technikai felkészültségünk nyugat-európai szinten van, az infarktus a túlélése mégis rosszabb, mint máshol, ennek viszont leginkább sajnos az egészségtudatosság és a tájékozottság hiány az oka. Az infarktuson átesett betegek ma átlagosan négy órát várnak, míg orvoshoz fordulnak, Ausztriában ez 70 perc, pedig itt az idő nagyon sokat számít. De komoly problémát jelent a gyógyszerhűség. A páciensek fele egy év után abbahagyja olyan létfontosságú gyógyszerek, mint a statinok szedését, pedig ezzel harmadára lenne csökkenthető az újabb infarktus esélye. És az orvosoknak nincs is ideje, kapacitása sajnos sem arra, hogy megfelelően tájékoztassa a betegét, sem arra, hogy utánajárjon minden egyes páciensének. Éppen ezért fontos egy olyan segítő, támogató országos hálózat, ahol erre felkészített szakemberek fogják meg az érintettek kezét. Terhet vesznek le az orvos válláról, mert egyrészt fel tudják készíteni a betegeket, utána pedig segíteni tudják az együttműködésben.

Hazánk egyetlen, a szívbetegséggel élő páciensek érdekvédelmét küldetésként felvállaló betegegyesülete kétéves projektet indít az előbb vázolt problémák megoldására.

Programunk fővédnökei:

Prof.Horváth Ildikó Államtitkár asszony

Prof.Merkely Béla rektor úr

 

A projekt célja:

 • a kardiológiai betegekért létrehozott betegprogram országos szintűvé fejleszteni
 • ehhez koordinátori hálózat kialakítása hazánk 20 kardiológiai centrumában, alulról építkezve a betegek összefogásával, hasonlóan a Magyar Rákellenes Ligához.

Projekt időtartama: 2 év

Koordinátori feladatok:

 1. Havonta 10 óra, 4 hét alatt 4×2,5 óra : az ambulancián a betegekkel felvenni a kapcsolatot, adatkezelés, kapcsolattartás.

 

 1. Páciensekkel kommunikáció, a betegszervezet érdekvédő tevékenységének hiteles bemutatása. Induláskor bemutatkozó előadás tartása. A koordinátor a kapcsolattartó az érdeklődők és a betegszervezet között.

 

 1. Havonta 2 szombaton interaktív előadás tartása a megszólított betegeknek, prevenció, pacemaker, ICD, infarktus, genetikailag magas koleszterinszinttel élők (FH), ritmuszavar, műbillentyű, szívelégtelenség témakörökben. Az előadásokat a koordinátorok tartják a meghívott betegeknek, módszertani képzést kapnak előtte.

 

 1. Negyedévente nagyobb előadások az érintett témakörökben minimum 100 főnek. Feladat: a páciensek értesítése, meghívása, a helyi rendezvény forgatókönyvének összeállítása, az előadókkal a kapcsolattartás, a rendezvény értékelése szóban és írásban.

 

 1. Évente 3 alkalommal szűrések szervezése, lebonyolítása, értékelése írásban és szóban.

 

 1. Az előadások, beszélgetések során a hiteles betegcsoport-vezetők megtalálása. Feladat: hiteles, aktív csoportvezetőkről jelzés az elnökség felé.

 

 1. Az előadások után a betegek jelentkezési lapjainak összegyűjtése.

 

 1. Betegszervezet tornacsoportjának népszerűsítése: a tornacsoportok feltöltése, heti két alkalommal aktív mozgás gyógytornász vezetésével.

 

 1. Otthoni INR mérő kampány kiterjesztése, előadás, betanítás, adatok kezelése.

 

 1. Kölcsönzési hálózat kialakítása (könyvek, vérnyomásmérők, WIWE készülék, INR mérő készülék)

 

 1. Hazai konferenciákon előadásokkal bemutatni az elért eredményeket.

 

 1. Minden hónap utolsó péntekén szóban és írásban értékeljük a koordinátori tevékenységet és összeállítjuk a helyi problématérképek érdekvédelmi feladatait.

 

 

A fentieken túl feltételek:

 • jó előadói készség
 • nyitott hozzáállás
 • betegedukációs programokban való jártasság és részvételi hajlandóság
 • szakmai jártasság, járó-, illetve nappali kórházi betegekkel való munkában való jártasság
 • diplomás ápoló, szakápoló, szakasszisztens, illetve gyógytornász végzettség
 • meglévő munkakör mellett végzendő feladat

 

A feladatkör havi kb. 10 órát igényel.

Juttatás: minisztériumi ösztöndíj, havi 50.000 Ft díjazás.

 

Jelentkezés a szivsn@gmail.com emailcímen.

 

 

 

Budapest, 2021.07.14.

Bernáth-Lukács Zsuzsa

Astellas díjas diplomás ápoló

SZÍVSN országos betegegyesület vezetője