social

Banga Béla Erik

Banga Béla Erik

 

Banga

Béla Erik

+36 (20) 669-0402

surgossegiellatastagozat@gmail.com

SZTE Szentgyörgyi Albert KK Sürgősségi Betegellátó Osztály

Tagozatvezető

Országos Etikai Bizottság

Szakmai életútjának, korábban betöltött kamarai tisztségének, feladatkörének ismertetése:

1993-ban Felnőtt Szakápolóként végeztem, azóta vagyok az egészségügy elkötelezettje. A SZOTE Szívsebészet Önálló Osztály intenzív szobájában, majd ugyanott a hemodinamikai laborban kezdtem a pályám. Az országban az első ablációs beavatkozások részese lehettem. 1997-től a SZOTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás intézetében aneszteziológiai asszisztensként dolgoztam.

3 év más, oktatói és oktatásszervezési munka után csatlakoztam az akkor, a SZMJVÖ Szegedi II-es Kórház induló Sürgősség Betegellátó Osztályhoz 2003- ban, ahol a többszöri névváltozástól eltekintve folyamatosan dolgozom.

2005-től az általam kidolgozott ápolási és ellátási dokumentációs rendszert használtuk mely megfelelt a kórház, majd az összeolvadás után a klinikai központ elvárásainak is. A Triage rendszer bevezetésében is igyekeztünk az akkor induló, modern felfogás szerint fejleszteni dokumentációs alapunkat.
2005-től 2009-ig főnővér helyettes beosztásban is elláttam feladataimat.

2004-ben Klinikai Szakápoló Intenzív Terápiás Szakápoló (54) képesítést, 2005- ben Egészségtan tanár (BSc) diplomát is szereztem. 2012-ben a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán Ápoló (BSc)- ként, majd 2014-ben a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán Ápoló (MSc) -ként diplomáztam.

1999, majd 2005 óta folyamatos előadója vagyok a szakdolgozói és a sürgősségi, valamint más kongresszusoknak, felkéret előadóként vettem rész a Vajdaságban továbbképzésen. Szintén 2005 óta a MESZK szabadon választható továbbképzéseinek rendszeres szervezője és előadója is vagyok, az ellátórendszer számos, de kiemelten a sürgősségi ellátást érintő témáiban.

Országos tagozatvezetői céljai, elképzelései:

A Sürgősségi Betegellátás Szakmai Tagozat létrehozását azért kezdeményeztem, mert meggyőződésem, hogy ebben az önálló diszciplínává váló területben számos olyan probléma vár megoldásra, mely elsősorban itt van jelen.
A sürgősségi betegellátás szakmai tagozat munkáját a szakmai irányelvek, kompetenciák folyamatos felülvizsgálatában, szakmai anyagok, jogi aspektusok véleményezésében, kongresszusok, konferenciák szervezésében, előkészítésében látom.

A tagozat összefoghatja a jelenleg számos külön úton járó sürgősségi ellátó különböző szemléletét egységes irányelvvé, melynek része az egységes score- ok triage kategóriák és kompetenciahatárok alkalmazása, kidolgozása, melyben a tagozatra nagy szerep hárul. Fel kívánom venni a kapcsolatot a Magyar Sürgősségi Orvostani Egyesülettel, hogy a jelenleg folyó CTAS triage rendszer hazai HuTAS adaptálásában segítséget nyújthassunk, hiszen a tényleges végfelhasználók azon szakdolgozó kollégák, akik a triage-t végzik.
Számos olyan területen kell állást foglalnunk, mely nagyban megnehezíti a szakdolgozók mindennapi munkáját úgy, mint egyenlőtlen munkaterhelés detoxikáló, tájékoztatási kompetenciák, minimumfeltétel megfelelések, létszámproblémák és szakmai protokollok.

A tagozatban néhány fős munkacsoportokban vélem a leghatékonyabb munkát, mely munkacsoportok az egyes feladatokra tudnak fókuszálni, így rutint szerezve annak megoldásában. Egyúttal a küldöttekből álló munkacsoportok közös célért együtt töltött ideje összébb is kovácsolja a sürgősségi ellátásban dolgozókat az ország más és más területeiről.

Keresnünk kell a kapcsolatot a sürgősségi ellátás más szakmai civil szervezeteivel illetve a szakmai kollégiummal, hogy mielőbb érvényesíteni tudjuk szakdolgozó kollégáink érdekében elképzeléseinket.