social

INC üdvözli Dr. Amelia Tuipulotu kinevezését a WHO új ápolási igazgatójává

(forrás: icn.ch)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajtóinformáció

Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa (ICN) üdvözölte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gyorsan kinevezte Dr. Amelia Latu Afuhaamango Tuipulotut ápolási igazgatójává Elizabeth Iro tervezett távozását követően. Dr. Tuipulotu korábban 2014 és 2019 között a Tongai Királyság országos vezető ápolója volt, majd 2019 és 2021 között pedig az első női egészségügyi miniszter. 2019 óta a Sydney-i Egyetem tiszteletbeli adjunktusa. 2022-ben pedig a WHO Végrehajtó Tanácsának tagjává nevezték ki. Dr. Pamela Cipriano, az ICN elnöke üdvözölte Dr. Tuipulotut a posztján, és felajánlotta az ICN támogatását az ápolók ügyének és hatásának előmozdításában a WHO-n belül és szerte a világon. Dr. Cipriano így nyilatkozott: „Szívből gratulálok Dr. Tuipulotunak a kinevezéséhez, és alig várom, hogy hamarosan találkozhassunk vele, hogy megvitassuk, hogyan folytathatja az ICN és a WHO együttműködését a kölcsönösen előnyös prioritásokon, amelyek mindenhol előmozdítják az ápolók hangját és közreműködését. „A WHO-nak sok éven át nem volt vezető ápolója, és Iro asszonyt 2017-ben az ICN hosszú kampánya után nevezték ki, hogy visszaállítsák ezt a szerepet. Ezért örülünk, hogy Dr. Tuipulotut kinevezték, és hogy ez a szerep szilárdan beépült a WHO vezető beosztású alkalmazottainak hierarchiájába. „Az ICN szilárdan hisz abban, hogy a sikeres egészségügyi politika kialakításához elkötelezzük magunkat amellett, hogy az ápolók hangját meghallják ahol döntéseket hoznak, és hogy minden országnak rendelkeznie kell saját kormányzati szintű országos vezető ápolóval (CNO), aki közvetlenül a legfelsőbb kormányzati szintekkel van kapcsolatban. Addig folytatjuk a kampányt ennek érdekében, amíg minden országnak nem lesz teljesen működőképes kormányzati szintű országos vezető ápolója (CNO).” A WHO szerint Dr. Tuipulotu 2023 első negyedévétől tölti be posztját.

2023. március 22-23.-án már aktívan részt vett a Bukaresti Declaráció megalkotásában. BUCHAREST DECLARATION ON THE HEALTH AND CARE WORKFORCE. Bukaresti nyilatkozat az egészségügyi és gondozási munkaerő ellátásról. WHO Európai Régió declarációja Bukarest, 2023. március 22-23.

További információ: Bucharest Declaration on health and care workforce. High-level Regional Meeting on Health and Care Workforce in Europe: time to act, 22–23 March 2023, Bucharest, Romania (who.int) vagy https://www.who.int/europe/publications/i/item/bucharest-declaration