social

Rendkívüli

Választások 2023

X. Különleges Szakmai Nap a Nők jegyében.

Dr. Balogh Zoltán a MESZK Elnöke köszöntötte a közel ezer résztvevőt, megköszönte az áldozatos munkát hisz a nővér egyszemélyben anya, nő, feleség, és mindegyik szerepnek meg akar felelni.

„A női lélek
nem alkot,
hanem megért,
nem okoskodik,
hanem megérez,
nem tud, hanem megsejt.”
/Csáth Géza író/

Idén egy kedves gesztusban részesültek azon szakdolgozók, akik a február 20-i héten születtek. Felolvasásra került a nevük és ajándékcsomagot vagy virágcsokrot kaptak meglepetésként. Elnök Úr elmondta, hogy kell az utánpótlás, kiemelte a pályaorientáció jelentőségét, szükségességét. Beszélt a duális képzésekről, illetve az új szakképzés 4.0 rendszeréről, melyből ágazati vizsga letétele után ki lehet lépni, de lehet folytani is a tanulmányokat. Szakmai testületünk több kisfilmet készített az egészségügy népszerűsítésére ezeket a Meszk honlapon meg lehet tekinteni. Fontos szerepet töltenek be az egészségügyi dolgozók, akik vállukon viszik a rendszert, helyt állnak az alap-járó-fekvőbeteg ellátásban, valamint az egészségügyben dolgozók is hiszen Nélkülük nem tudunk dolgozni, a fűtés, mosás, élelmezés, gazdasági szakemberekre gondoljunk. Bognár Márta tagozatvezető társunk, Kossuth Zsuzsanna életútját tárta elénk, aki az első magyar női ápoló volt. És hogy mit üzen nekünk a mostani ápolóknak? Álmaidat soha ne add fel! Kitartást a kitűzött célok eléréséhez!

Tudtátok, hogy a coffein kettősügynök? Hogy a kávéfogyasztás egyszerre dopingszer, de fogyni is lehet tőle? Na és azt, hogy Hongkongban adják a legdrágább teát? állítólag egymillió forint egy csésze. A legdrágább kávé Thaiföldről származik, melyhez az elefántok emésztőrendszerét használják. A kávészemek másfél napot töltenek az elefántok tápcsatornájában, és ez a kávé simább, kevésbé keserű, mint a cibetmacskás. /régen a cibetmacska ürülékéből készült a legdrágább kávé/
Ribarics Ildikó egészségügyi menedzser a belső ritmusunkról az életmódunkról, a napi 5x étkezésről beszélt. És ami nagyon tetszett, munkatársaimnak, hogy be kellene vezetni a napi sziesztát az életmódunkba, vagyis a munkahelyen isA nők aktívabbak, rugalmasabbak, mint férfitársaink, de azért nagyon szeretjük őket is.

Tóthné Bucsek Ildikó tagozatvezető, aki az egész rendezvényt megszervezte a napirendekről, a női és férfi szerepek közötti különbségeket emelte ki, valamint a jó közérzetről beszélt. Szy Katalin klinikai szakpszichológus fergeteges egy előadást tartott rólunk, az intimitásról, a boldogságról, a szexről, a kiégésről. Szenvedély a lélek benzine. A dohányzás, a betegségtudat, a motiváció, a belátás, a megengedő hiedelmek, a nehéz, de szép napok, a helyes és jó száj higiéné és annak ápolása is terítéken voltak. Mozogtunk is egy jót Zatrok Csaba gyógytornász vezényletével, ami nagyon jólesett.

Derzsi György színművész, énekes műsora zárta a Nőnapi rendezvényt. Nagyon jó hangulatot teremtett, táncoltunk, énekeltünk közösen, mely közel ezer ember részvételével felemelő és jó érzés volt. Köszönjük a napot és az élményt a Meszk Országos Szervezete és a Közösségi-Foglalkozás-Egészségügyi Otthoni és Hospice szakápolási szakmai tagozatának. Köszönöm Munkatársaimnak, akik részt vettek a rendezvényen.

 

Dr. Kisimréné Györkös Ágnes
járóbetegellátási alelnök
Budapest, Lurdy ház 2023. 02. 25.