social

Rendkívüli

Országos Tisztségviselői Választás - Jelölési időszak

Tisztelt Országos Küldöttek! A 2023-as kamarai választások befejező választási ciklusa 2023. november 18-tól kezdetét veszi, az Országos Tisztségviselői Választás. További információkért kövessék honlapunkat!

Hatásköri listák (2011 - TÁMOP)

Elkészültek az egészségügyi szakdolgozók hatásköri listái

 

Széchenyi terv„A betegellátás csapatmunka, ezért minden szakembernek tudnia kell, hogy pontosan mi a dolga és miért felelős!”

 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szakértők bevonásával, uniós pályázati forrás felhasználásával megalkotta 17 egészségügyi szakterület „kompetencia”, azaz hatásköri listáit. A listák segítségével végre egyértelművé válhat az egyes szakdolgozók hatásköre, felelőssége és illetékessége, ami a munkavégzést tudatosabbá, könnyebbé és mérhetőbbé teszi, miközben elejét veheti a szakmai hatásköri szint túllépéséből adódó esetleges jogvitáknak is. A hazai egészségügyi
ellátórendszer jelenlegi szakdolgozói létszáma nem kielégítő, így a szakdolgozók számos olyan feladatot látnak el a gyakorlatban, amely orvosi kompetenciába tartozik, sőt, az ezzel járó felelősség terheit is ők viselik. A most elkészült hatásköri-listák mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló számára egyértelművé teszik, hogy az ellátást végző gészségügyi szakember feladata meddig terjedhet, milyen tevékenység égzésére jogosult. A MESZK a hatásköri listákat szakmai bizottsága és 11 érintett szakmai tagozatainak bevonásával állította össze, szoros együttműködésben szakmai civil szervezetekkel, valamint a szakmai kollégium számos orvos és ápolás-szakmai tagozattal egyeztetve. A mintegy 200 oldalnyi terjedelmű, áttekinthető, táblázatos formában kiadásra kerülő munka készítői bíznak abban, hogy az anyag a döntéshozók figyelmét is felkelti, hiszen a most meghatározott hatáskörök alapjául szolgálhatnak a szakdolgozói kompetenciák jogszabályi hátterének mielőbbi megteremtéséhez.

Hatásköri listák egészségügyi szakdolgozói területen kiadvány teljes terjedelemben olvasható itt.

TÁMOP