social

2019. Szakmai Díjasok

BÁCS-KISKUN megyéből: SZALAI ZOLTÁN diplomás ápoló, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház dolgozója. Kezdetben a pszichiátriai betegek ellátásában kamatoztatta tudását. A járóbeteg-irányítás vezetője. Munkájában pontos, precíz és megbízható. Kollégái szívesen fordulnak hozzá szakmai kérdésekben, segítőkészsége határtalan. Intézetükben a minőségirányítás bevezetésében, protokollok kidolgozásában is érdemeket szerzett. Oktatások szervezője. Kezdetektől segíti kamaránk munkáját, az oktatási bizottság tagja, a választási bizottság elnöke több cikluson keresztül. Munkája példaértékű, személyisége, humora biztonságot jelent. Méltó a Szakmai Díjra.
BARANYA megyéből: ZSOLDINÉ TÚRI EDIT fizioterápiás szakasszisztens, aki részlegvezetőként irányítja a szakrendelést Pécs Egyesített Egészségügyi Intézményeiben. Közel negyven éves szakmai életútja során munkáját mindig nagy körültekintéssel végezte, kötelességtudó, megbízható, a betegek érdekeit szem előtt tartó, empatikus Kolléganő. Folyamatosan képezi magát, aktívan vesz részt a jövő utánpótlásának oktatásában is. Közösségi ember, aki szakmai utak, konferenciák szervezésében is jeleskedik. Szakmai köztestületünkben is a kezdetektől bizonyítja rátermettségét tagozati képviselőként. Alapító tagja, és jelenleg elnöke a Fizioterápiás Szakdolgozók Egyesületének. Aktív résztvevője a Szakmai Kollégiumok tanácsának is. Gratulálunk!
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN megyéből: LŐRINCZI BEATRIX diplomás ápoló, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház dolgozója. Kimagasló szakmai tudására, emberségére, segítő szándékára korán fény derült. Intenzív terápiás, diplomás ápolói, majd egészségügyi menedzser specialista képesítést szerzett. A legsúlyosabb betegek magas szintű ellátását, az Intenzív Terápiás Osztály szakdolgozói munkájának irányítását, szervezését végzi. Mindent megtesz az utánpótlás biztosításának érdekében. Segítőkész, empatikus, számára nincs megoldhatatlan feladat, nincs olyan, hogy lehetetlen. Munkáját a szakma és a betegek iránti alázat, igényesség, határozottság, korrekt munkavégzés jellemzi, melyet a munkatársak és a betegek egyaránt elismernek.
BÉKÉS megyéből: RÁCZ ANNA, aki gyógyszergyártó technikusként kezdte pályafutását. Gyermekkori vágyait felnőttként váltotta valóra, ápolói, majd intenzív szakápolói végzettséget is szerzett. Az Orosházi Kórház akut kardiológiai betegek ellátásában és az osztály koordinálásában végzett lelkiismeretes munkát. Főnővérként a gyógyító team tagjait segítette hivatásuk gyakorlásában. Sikeres boncmesteri vizsgát is tett, és a Patológiai Osztályon dolgozik boncmesterként. Tevékenysége során fontosnak tartja továbbra is ismereteinek továbbadását, a tanulók anatómiai ismeretének bővítését. Nyugdíjba vonulását követően a szakma iránti szeretete továbbra is a pályán tartotta. A MESZK helyi és területi szervezet életében nagy szerepe van, helyi elnök. Ambiciózus, maximalista, munkatársaival pozitív kapcsolatot tart fenn. Szakmai pályafutása, emberi értékei méltó kifejezést nyer e kitüntetés által.
BUDAPESTI szervezettől: HAWLIKNÉ GLABISZ IWONA az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet gyógytornásza. A páciensekkel, kollégákkal folytatott szakmai munkája kiemelkedő. A betegágy mellett végzett gyógytornászi tevékenységére a magas színvonalú, precíz, „saját élményen” alapuló munkafolyamatok jellemzőek. Hivatásának szerves részét képezi a jövő gyógytornász generáció gyakorlati képzése, mentorálása. Évente rendszeresen több mint 700 gyógytornász hallgató gyakorlatát szervezi, irányítja. Kiváló képességeit, motiváló, ösztönző személyiségét a betegvélemények és a hozzátartozói visszajelzések, valamint a betegtalálkozók sikere és kollégái elismerései fémjelzik. Az utóbbi években, mint vezető gyógytornász és ápolási igazgatóhelyettes tevékenykedik. Különleges személyisége 31 éve meghatározó az intézmény életében. A tavalyi évben a MESZK kampányfilmet is segítette. Mindemellett önkéntes munkája is kiemelkedő mind a betegekért, mind a kollégák szabadidejének szervezésében.
CSONGRÁD megyéből: VARGA SÁNDORNÉ 1967-ben kezdte meg egészségügyi pályafutását ápolóként, a Szegedi Orvostudományi Egyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikáján. Osztályvezető ápoló lett, majd egészségügyi szakoktatói diplomát is szerzett. Kongresszusokon tartott előadást. Nyugdíjazásáig a Szegedi Orvostudományi Egyetem Ápolás Igazgatásán szakoktató-, és oktatásszervezőként dolgozott. 1996-ban elindította a szakdolgozók továbbképzését, a „Nővérakadémiát”, ahol a vállalkozó kedvű kollégák bemutathatták a saját kutatásaikat. 2004 óta aktívan részt vesz a Szakdolgozói Kamara „életében”, jelenleg területi etikai bizottság elnöke. A több mint 5 évtizedes munkássága nem merült ki a betegápolásban, képzések-, szakképzések szervezésében, érdekvédelemben, illetve a kollégák oktatásában, hanem a hivatásszeretet átadását is célnak tekintette. Hitvallása: “Tudásom, tapasztalatom átadásával a leendő szakdolgozók hivatástudatát erősíthettem. Mindenekelőtt, azt szerettem volna elérni, hogy tiszteljék és szeressék a betegeket.”
FEJÉR megyéből: SZABÓ-BAKOS ZOLTÁNNÉ Erzsike 45 éve dolgozik első munkahelyén, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban. Szakmai pályafutását szülésznőként kezdte. Korán felismerték vezetői rátermettségét, több évtizede az ápolás-vezetés különböző szintjén dolgozott, 15 éve pedig az ápolás első számú vezetője az intézetben. Márton Áron erdélyi püspök költő szavaival élve: “A foglalkozásban való jártasság, a foglalkozáshoz tartozó ismeretek birtoklása lelki erő is.” Szabó-Bakos Zoltánné lelki ereje, mosolygó hozzáállása, mindenre kiterjedő figyelme meghatározó sarokpontja a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház vezetősége által is vallott “gyógyításba vetett hit” szellemiségének. Fáradhatatlanul és következetesen dolgozik, nem csak a betegek gyógyulásáért, de kollégái és beosztottjai munkában töltött életminőségéért is. Munkájára nem csak, mint elvégzendő feladatra tekint, küldetéstudattal teszi azt. Gyors felismerő-készségének köszönhetően gyorsan és zökkenőmentesen kezeli a rendszerszintű problémákat is. Szakmai tapasztalatait, vezetői készségeit önzetlenül és végtelen odaadással osztja meg más kollégákkal, s más kórházakkal egyaránt. Több alapítvány és szakmai civil szervezet tagja, ahol méltón képviseli a betegek és a dolgozók érdekeit. Köztestületünkben meghatározó személyiség, a kezdetektől tisztségviselő. Jelenleg a Humánpolitikai és Minőségfejlesztési Bizottság elnöke.
GYŐR-MOSON-SOPRON megyéből: HORVÁTH ORSOLYA diplomás ápoló, a Soproni Gyógyközpont Gasztroenterológiai Osztályának osztályvezető ápolója, megbízott ápolási igazgatóhelyettes. Kollégái örömmel jelölték MESZK Szakmai Díjra, hiszen elkötelezettsége, tudásvágya, alapossága példaértékű. Szakmai tevékenysége során mindig alkalmazkodott a kihívásokhoz és sosem félt újabb és újabb feladatokat vállalni a közösség szolgálatában. Nyitott, közvetlen közösségteremtő és megtartó személyiségét nemcsak a betegellátás, hanem az oktatás terén is kamatoztatja, így tanítványai elismerését és szeretetét is kivívta.
HAJDÚ-BIHAR megyéből: SALAMON DIÁNA okleveles egyetemi ápoló. 26 éve állt munkába a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Belgyógyászati osztályán. Jelenleg vezető ápolóként dolgozik a Végtagsebészeti osztályon. Igen nagy felelősséggel járó munkáját felkészülten végzi. Szorgalma és precizitása nagyban megkönnyíti az osztályon folyó munka mindennapi kihívásait. Példamutató, következetes, megbízható munkatárs, akire mindig lehet számítani. Határozottsága, a szakma iránti tisztelete, alázata komoly mértékben segíti az intézmény működését. Szakmai elhivatottsága, példaértékű magatartása alapján méltó a cím elnyerésére. Tudását igyekszik minél több tanulni vágyó fiatalnak átadni. Tevékenységét mindig a betegek iránti odaadás, türelem jellemzi. Segítőkészsége és közvetlen személyisége szeretetet és tiszteletet vált ki a betegekből és kollégáiból.
HEVES megyéből: DR. MOLNÁR GÁBORNÉ gyógytornász,aki az otthoni szakápolási és hospice szolgálatnál fejti ki tevékenységét. Közel 30 éve dolgozik az egészségügyben. Munkáját mindig lelkiismeretesen, a betegek érdekeit figyelembe véve végzi a gyógyítási folyamatban. Kiváló kommunikációs készséggel és empátiával rendelkezik. Az eredményesebb munkavégzés érdekében folyamatosan képzi magát, ezzel is segítve a hatékonyabb munkát. Számos konferencián, kongresszuson, továbbképzésen vesz részt, nem csak hallgatóként, hanem előadóként is. Megnyerő személyiségével aktív szerepet vállal évek óta a kamara munkájába. Méltó a Szakmai Díjra!
JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK megyéből: FEHÉR MÓNIKA kardiológiai és angiológiai szakasszisztens, diplomás ápoló, a Mezőtúri Kórház osztályvezető ápolója, ápolási igazgatóhelyettes. Szerénysége mellett hatalmas munkabírással, kiváló szakmai felkészültséggel és lelkesedéssel végzi tevékenységét. Szakmai alázata mellett, az oktatásban is képviseli hivatása iránti szeretetét. A területi szervezet aktív tagja, aki helyi elnökként mind a szakmai, mind a szabadidős programoknak szervezésében részt vesz. E díj méltó elismerése munkájának.
KOMÁROM-ESZTERGOM megyéből: LÁNG ZSOLT aki a Vaszary Kolos Kórház Neurológia, Pszichiátria osztály mátrix vezető ápolójaként, intenzív betegellátó szakápolóként, diplomás ápolóként és ápolási igazgatóhelyettesként lelkiismeretesen, a betegek és a dolgozók érdekeit szem előtt tartva végzi munkáját. Munkatársai számára példát mutat elkötelezettségből, a hivatáshoz való hűségből. Munkájában pontos, határozott, fő értéke a felelősségtudatosság és az empátia. A betegek felé mindig tisztelettel és alázattal fordul. Támogatató magatartásával hozzájárul kollégái szakmai tevékenységének fejlődéséhez. Munkájával komoly mértékben hozzájárul köztestületünk működéséhez is.
NÓGRÁD megyéből: KALMÁR TÜNDE a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház Krónikus Belgyógyászat és Hospice Osztályának vezető főnővére. Tünde MSC ápolóként vezeti 40 ágyas osztályát szívvel, lélekkel. Rendkívül talpraesett, lelkiismeretes ember, aki a több évtizedes szakmai munkáját pontosan, felelősségteljesen végzi, szem előtt tartva a minőségre való törekvést, a betegek magas szintű ápolását. Fontos feladatának tekinti a szakdolgozói utánpótlás kérdését, ezzel az ápolás jövőjének biztosítását. Folyamatosan, szinte a kezdetektől fogva részt vállal mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatásban, valamint az ápolás szakma közösségi, közéleti képviseletében. A kamara érdekképviseleti munkájában is aktívan részt vesz már évek óta. Kiemelkedően fontos számára az egészségnevelés. Munkája során a kihívásoknak való megfelelés és nyitottság jellemzi. Nemcsak sokrétű tudása, széleskörű ismerete, hanem kedves, megnyerő személyisége is alkalmassá tette arra, hogy ebben a díjban részesüljön.
PEST megyéből: MAGYAR ERIKA egyetemi ápoló, az aneszteziológia vezető asszisztense, 31 éve dolgozik a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézetben. Fenti idő óta szerénységéről, széles látóköréről, szakmai felkészültségről, kiváló emberi tulajdonságairól tett tanúbizonyságot. Tanítványai és munkatársai kiváló embernek ismerik. Példaértékű szakmai munkájával hozzájárul az intézményben a magas szintű ápolási munkához. Kiváló kommunikációs, hatalmas empátiás készség, segítőkészség és elhivatottság jellemzi. Munkatársai számára példát mutat elkötelezettségből, az intézményhez való lojalitásból, a hivatásához való hűségből. A szakma szeretete, lelkiismeretessége, hatalmas munkabírása, örök optimizmusa, követendő és példaértékű lehet mindenki számára.
SOMOGY megyéből: GYÓCSI HAJNALKA közel 20 éve kezdte munkáját a nagyatádi kórház intenzív osztályán, mint OKJ ápoló. Az intenzív ápolás magas szintű folyamatait hamar elsajátította és már akkor kitűnt kiváló szervezőképessége és csapatösszetartó szellemisége. Talpraesett tudásra váró fiatal, folyamatosan képezte magát, jelenleg anaesthesiológiai szakasszisztensként dolgozik a kórházban. A MESZK Somogy Megyei Területi Szervezet Nagyatádi helyi szervezetének elnöki feladatait nagy szorgalommal és lelkiismeretesen látja el. Az általa szervezett szakmai továbbképzések, kirándulások, bálok, mindig sok jelentkezőt vonzanak. Páratlan ügyességgel tudja családi életét, szakmai és társadalmi munkáját is összeegyeztetni. Sok ilyen elhivatott fiatal szakdolgozóra lenne szükség.
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG megyéből: JÁVOR PÁL GÉZA okleveles ápoló, szakmacsoport vezető. A nyíregyházai Jósa András Oktatókórház dolgozója. 28 éve dolgozik az egészségügyben, folyamatosan fejlesztetve szakmai tudását, iskolai végzettségeit. 2006-tól tölt be vezetői szerepet intézetében. Feladata belgyógyászati osztályok (11) munkájának szervezése, irányítása a magas szintű betegellátás érdekében, és a humánerőforrás menedzselése, mely igényli rátermettségét, kiváló szakmai felkészültségét. Hosszú idő óta, vesz részt a jövő ápolóinak képzéseiben, úgy az elméleti, mint a gyakorlati oktatásban is. Kongresszusok, szakmai rendezvények előadója. 2011-től jelenleg is a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezet, Nyíregyháza helyi elnöke.
TOLNA megyéből: ANTAL CSABA 31 éve dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál. Kivonuló mentőápoló munkakörben teljesít szolgálatot, valamint Szekszárd Mentőállomás főápolójaként is tevékenykedik. Szolgálatvezetői és mentésirányítói munkát is végez. Munkájában példamutató, precíz, megbízható bajtárs, feladatait lelkiismeretesen végzi. Tapasztalatait, tudását folyamatosan megosztja munkatársaival, segíti a kezdő dolgozók szakmai képzését, beilleszkedését. Folyamatosan képzi magát; az Országos Mentőszolgálat digitális fejlődésének részese, az új irányítási rendszereket elsők között sajátította el, és segített bajtársainak elsajátítani. Munkaidőn kívül is rendelkezésre áll; többek között továbbképzések, tudományos szimpóziumok megszervezésében. Családtagjai körében sok az egészségügyi dolgozó, akiknek az egészségügy iránti elkötelezettsége példaértékű. Sok ilyen családra lenne szüksége a magyar egészségügynek!
VAS megyéből: HORVÁTH ISTVÁNNÉ diplomás ápoló, 2000-től a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház pulmonológiai osztályának osztályvezető ápolójaként tevékenykedett. 2015-től az oktatási feladatai mellett, a Zala megyei Kórház sürgősségi betegellátó ambulancia és osztályon dolgozik részmunkaidőben, ahol végzi a betegek fogadását, TRIAGE szerinti besorolását. A Pécsi Tudományegyetem egészségügyi tanár Msc képzésén vesz részt. Szentgotthárd-Körmend Helyi Szervezet elnökeként végzi tevékenységét a MESZK Vas Megye Területi Szervezet berkein belül. Kiváló kollega, agilis, szorgalmas és rendkívül terhelhető, mindamellett, hogy 16 éves hármasiker lányok boldog édesanyja.
VESZPRÉM megyéből: HORVÁTH FERENC KÁROLYNÉ a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház ápolási igazgatója. Több, mint 35 éve dolgozik az egészségügyben, 11 éve ápolás szakmai vezetőként. Munkáját az igényesség, a nagyfokú precizitás, empátia, valamint a szakdolgozók és a betegek iránti elkötelezettség jellemzi. Határozott, problémamegoldó képessége példaértékű. Innovatív, jó vezető és menedzser, aki összetart, irányít és oktat. Tapasztalata, tudása, és egyénisége hozzájárul feladatai eredményes ellátásához. Szívügyének tekinti a szakdolgozók megtartását, a szakdolgozói utánpótlás kérdését, illetve a gyakorlati oktatás fejlesztését. A Területi Szervezet életében a Területi Oktatási Bizottság tagjaként kiemelt szerepet vállal a szakdolgozók továbbképzéseinek szervezésében. Szakmai érdekvédelmi munkában is élenjár, a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének régióvezetőjeként is aktívan tevékenykedik.
ZALA megyéből: KARAMÁNNÉ DR. HABIL PAKAI ANNAMÁRIA a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központ megbízott képzési igazgatója. Ápolóként kezdte pályafutását, majd az oktatásban, kutatásban, képzésben szerzett érdemeket. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Zala Megyei Szervezeténél a Területi Oktatási Bizottság elnökeként végez érdekképviseleti munkát. Hatalmas munkabírása, tenni akarása, kiváló problémamegoldó készsége, szakmai tapasztalata, empátiája elősegíti a Bizottság hatékony munkáját. Szívügyének éli meg a szakdolgozói utánpótlás biztosítását, az egészségügyi képzések folyamatos megtartását, bővítését, mely oktatói és vezetői munkájának alapját képezi. Sokunkat megfertőzött már az élethosszig tartó tanulás-, a tudományos munkában való részvétel igényével. A szakdolgozók oktatásáért, képzéséért végzett érdemi munkája dicséretes.
Az ORSZÁGOS SZERVEZET ELNÖKSÉGE 2019-ben a Szakmai Díjat SÁRI JÁNOS ápolónak adományozza, aki 39 évet dolgozott az egészségügy területén. Ebből 36 évet töltött egy munkahelyen, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház VI-os Belgyógyászati Osztályán. Beteghordóként kezdte pályafutását, majd szakápoló, OKJ-s ápoló lett. A betegek és hozzátartozóik, valamint munkatársai véleménye alapján munkáját mindig példamutató szakszerűséggel, lelkiismeretesen végezte az egyik legnehezebb belgyógyászati osztályon. Rendszeresen az osztályvezető főnővér helyettesítője is volt. Nyugdíjba vonulása alkalmából jó egészséget, nagyon is megérdemelt, kedve szerinti aktív pihenést, és kedvenc szórakozása területén sok szép hangverseny látogatást kívánunk!