social

2022. Szakmai Díjasok

BARANYA megyéből: Kőváriné Bajor Éva, közegészségügyi és járványügyi ellenőr/felügyelő
Kőváriné Bajor Éva 1988-ban kezdte pályafutását a PTE Klinikai Központban. Jelenleg ápolásszakmai igazgató-helyetteseként tevékenykedik. Vezetői feladatai mellett rendszeresen részt vesz dolgozói, hallgatói, tanulói oktatásokban, valamint számos fórumon tart előadást felkért előadóként infekciókontroll és kórházhigiénés témákban. Kreativitás és szakmai elkötelezettség jellemzi az infekciókontroll megvalósításának minden területén, példaértékű magatartást tanúsít a nozokomiális fertőző betegségek megelőzése ellen folytatott küzdelemben, amelyek a beteg-, és a dolgozói biztonságot szolgálják.
BÁCS-Kiskun megyéből: Tóth Mónika, pszichiátria osztályvezető ápoló
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Pszichiátria osztályvezető ápolója. Folyamatosan keresi a lehetőséget szakmai fejlődésére. Kollégáinak szíves segít, akár szakmai, akár magánügyi problémák megoldásában, a tagság körében elismert és tisztelt. A koronavírus járvány ideje alatt folyamatos részt vett az ápolás szakmai munkában. Munkája iránti szeretete, lojalitása kiemelkedő. A területi szervezet meghatározó személyisége, a Pszichiátriai Ápolási Szakmai Tagozat területi küldötte.
BÉKÉS megyéből: Patakiné Márkus Ágnes Piroska, főnővér helyettes
Pályáját 1987. kezdte meg a Dr. László Elek Kórházban ápolóként, majd műtősnői, később pedig aszeszthesiológiai asszisztensi képesítést szerzett s ezen a területeken is több évet dolgozott.
2019 óta kiterjesztett hatáskörű aneszthesiológiai egyetemi ápoló (APN) végzettséggel dolgozik, és főnővér helyettesként is helyt áll.
10 éve oktat újraélesztést.
Több szakmai témájú előadás szerzője, társszerzője és előadója is egyben.
A Pandémia alatt részt vett Szakmai protokollok kidolgozásában, munkatársak oktatásában.
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN megyéből: Soós Zoltánné, diplomás ápoló
a Sebészeti osztály főnővére 1992.-től dolgozik az Almási Balogh Pál Kórházban.
Osztályvezető ápolóként jó probléma felismerő és megoldó képességgel rendelkezik, az általa vezetett közösség tagjait jól motiválja.
Véleményét bátran megfogalmazza, kellő módon és formában kommunikálja közvetlen munkatársai felé.
Munkáját szakmai hozzáértéssel, a határidők pontos betartásával végzi. Tudását munkába állása óta folyamatosan fejleszti.
Az intézményben gyakorlatot teljesítő hallgatók sebészeti osztályon történő szakmai irányítását, vizsgára történő felkészítését odaadással végzi. Számvizsgáló Bizottság elnökeként segíti területükön a köztestülti munkát.
BUDAPESTI szervezetből: Farkas Ferencné, klinikai laboratóriumi szakasszisztens
aki, 50 éve kitartóan, nagy hivatástudattal, a szakma és a betegek szeretetével végzi klinikai szakasszisztensi feladatait. Empátiával, mosolyogva, a páciensek érdekét minden előtt szem előtt tartva gyakorolja hivatását 1972 óta a mai napig ugyanabban a laboratóriumban, példát állítva a fiatal generációk elé. Helytállását vezetői és munkatársai elismerik, nagy tiszteletnek örvend a kollégák körében. Türelmes, kedves, közvetlen személyisége miatt az intézmény évtizedek óta visszajáró páciensei szeretik és tisztelik.
CSONGRÁD-Csanád megyéből: Kiszel Attila István, ápoló
Kiszel Attila 1994-től kezdte egészségügyi pályafutását. Szakképesítései: Felnőtt szakápoló, klinikai szakápoló-intenzív betegellátó szakápoló, egészségtan tanár és BSc. ápoló. Helyi Szervezetének elnöke. A kamara megalakulása óta aktívan vesz részt annak életben. Fáradhatatlanul agitál, szervez. A napi munka mellett oroszlánrészt vállal az oktatásban is. Mind az elméleti, mind a gyakorlati képzésben. Hallgatói mindig nagy szeretettel emlegetik az óráit. 2018-ban kiváló gyakorlatvezetői díjat kapott. Mind a MESZK-nél betöltött tisztségében, mind a munkájában az, odaadás, lelkesség, töretlen optimizmus, jellemezi!
FEJÉR megyéből: Szabó István, vezető asszisztens
Fejér Megyei Szent György Kórház Ifjúsági és gyermekpszichiátriai gondozójában. Pályafutását szociális munkásként kezdte, egészségfejlesztő mentálhigiénikus, és egészségügyi asszisztens képesítéseket is szerzett. Jelenleg mesterképzési szakon folytat tanulmányokat. Elhivatottságát és munkabírását jellemzi, hogy a napi munkafeladatok mellett Burnout munkacsoportban mentálhigiénikusként is dolgozik.
A COVID járvány alatt kiemelkedően teljesített.
Kiállított egy csapatot, melynek tagjaként naponta (hétvégeken is) 12 órában dolgozott az oltópontokon. Néha látszott rajta, hogy fáradt, de soha nem mondta. Kezelte az emberi problémákat, minden szinten. Az oltóponton szelíd határozottsággal, a Gondozóban emberséggel és rugalmassággal.
Munkája mellett sokat vállal a MESZK Fejér Megyei Területi szervezetének munkájában, járóbeteg ellátási alelnöke.
GYŐR-MOSON-SOPRON megyéből: Friesz Anna Katalin, szakmai vezető
aki 41 éve fáradhatatlanul dolgozik, tanít, naprakészen követve az ápolástudomány és az egészségpolitika változásait.
Pályáját a Megyei Kórház Központi Intenzív Osztályán kezdte ápolóként, majd szakoktatóként, gyakorlatvezetőként tevékenykedett. Egyike a hazai otthonápolás úttörőinek, aki a szakterület felépítésében, a területen dolgozó szakdolgozók képzésében, az otthoni szakápolási szakszolgálatok kialakításában nagy érdemeket szerzett.
HAJDÚ-BIHAR megyéből: Nagy–Prógli Ibolya, vezető asszisztens
Szakmai pályafutását ápolóként kezdte, több évtizede vezető asszisztensként dolgozik. Mosolygó hozzáállása, mindenre kiterjedő figyelme meghatározó sarokpontja a Kórház vezetősége által is vallott “gyógyításba vetett hit” szellemiségének. Fáradhatatlanul és következetesen dolgozik, nem csak a betegek gyógyulásáért, de kollégái és beosztottjai munkában töltött életminőségéért is. Munkájára nem csak, mint elvégzendő feladatra tekint, küldetéstudattal teszi azt.
Innovatív, jó vezető és menedzser, aki összetart és irányít. Tapasztalata, tudása és egyénisége hozzájárul feladatai eredményes ellátásához. Köztestületünkben meghatározó személyiség, a kezdetektől 15 évig a helyi szervezetének elnöke volt.
HEVES megyéből: Lukács Károlyné, ápolási igazgató
Lukács Károlyné az ápolói képesítés megszerzése óta dolgozik a Mátrai Gyógyintézetben.
Folyamatosan képezte magát, szakmai tevékenységét felettesei megelégedettsége övezte. A 80-as évek elejétől főnővérként töltött be vezető ápolói munkakört, majd intézet vezető főnővérré, majd ápolási igazgatóvá nevezték ki. 2003-ban diplomás ápolói végzettséget szerzett. Hívatását közel fél évszázada végzi.
Kiváló szakmai felkészültsége, vezetői rátermettsége mellett nagy empátiával viszonyul a kollégák mindennapi gondjaihoz. munkatársai számára példát mutat az intézményhez való lojalitásból, a hivatáshoz való hűségből.
A pandémia idején is kimagasló szakmai és szervező munkát végzett.
A kamarai munkájában segíti az érdekérvényesítés, életpálya fejlődés lehetőségeit.
JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK megyéből: Süketné Paksi Ildikó, gyermekápoló
24 éve dolgozik az egészségügyben, a jászberényi Szent Erzsébet Kórházban, osztályvezető főnővér helyettesként a Gyermekosztályon.
Munkáját nagy odafigyeléssel, empátiával, végzi. Odafigyel a beteg gyermekek ápolásánál a lélek gyógyítására is, hiszen, mint 3 gyermekes anya ehhez különösen nagy érzéke van.
Temperamentumos, szívesen fogadja az új kihívásokat Munkatársaival jó kapcsolatot alakított ki.
2015 óta a helyi szervezet elnöke.
KOMÁROM-ESZTERGOM megyéből: Bartáné Fischer Viktória, iskolavédőnő
33 éve dolgozik védőnőként, 2005-től Tatán körzeti, majd az utóbbi 9 évben iskolavédőnőként
A középiskolában órarendi keretek között elsősegélynyújtást tanít és Vöröskeresztes, illetve Honvédelmi versenyre készíti fel a tanulókat.
Népszerűsíti az egészségügyi szakmákat a pályaorientációs rendezvényeken.
2019-től a Soproni Egyetem, Benedek Elek Pedagógiai Kar, Csecsemő és Kisgyermeknevelő Szakon csecsemő- és gyermekgondozás, ápolás tantárgy oktatásban vesz részt. Vöröskereszt munkájában önkéntesként tevékenykedik, szervezi a tanulók közösségi szolgálatát. A gyermekek Covid oltásának megszervezésében és lebonyolításában aktívan részt vett.
2015-től Területi Szervezetében Alapellátási Alelnök.
NÓGRÁD megyéből: Bárány Tibor, intézeti higiénikus
a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház dolgozója, a Higiénés Szolgálat vezetője.
Munkáját évtizedek óta nagy elhivatottsággal, magas szakmai tudással végzi, az oktatásban is részt vállalt évekig. Kiemelkedően fontos számára az egészségnevelés.
A Covid járvány idején a járványügyi védekezésben kiemelkedő munkát végzett. Segítségére minden kolléga számíthatott. Mindig nyugodt, türelmes és segítőkész, kitűnő szervező kolléga
Tagozatában területi küldötti feladatokat lát el.
PEST megyéből: Dr. Király Edit, egyetemi ápoló, Jávorszky Ödön Kórház ápolási igazgatója
dr. Király Edit szakmai tudása, elhivatottsága, empátiás készsége, emberi értékrendje méltán emeli őt a példaképek közé. Közösség építő ereje töretlen.
Ápolási igazgatónként a munkatársakkal való bensőséges kapcsolat kialakítása, az osztályos nővérek problémáinak megoldásában való önzetlen segítés, szakmai előmenetelük, tanulmányaik támogatása jellemzi.
A szakmai kompetenciákon túl rendelkezik azokkal az emberi képességekkel, melyek mindenképpen szükségesek egészségügyi tevékenység végzéséhez.
A szakdolgozói utánpótlás oktatásában és a jövő szakdolgozói generációinak felkészítésében kiemelkedő tevékenységet végez.
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozó Kamarában általános alelnökként végezte szakmai érdekvédő tevékenységét.
SOMOGY megyéből: Horváth Gizella, körzeti ápoló
Horváth Gizella 48 éve egészségügyi dolgozó, mindvégig magas színvonalon és odaadással végezte a munkáját. Körzeti ápolóként, a körzetben élők hamar bizalmukba fogadták, megszerették.
A munkájára igényes, a betegekkel és mindenkivel tisztességes, emberséges.
A COVID járvány idején is maximálisan helyt állt, pedig megtehette volna, hogy otthon marad, de végig dolgozott – dolgozik.
Megbízható, kedves és odaadó, személyiségénél fogva nem vágyott arra, hogy Ő álljon a középpontban. Számára a beteg a legfontosabb.
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG megyéből: Dr. Bajnayné Kiss Katalin, telephelyi ápolási igazgatóhelyettes
Pályafutását szülésznőként kezdte, mellyel megalapozta az egészségügyhöz való hovatartozását. Jelenlegi munkaterületén a menedzsment egyik meghatározó személyisége. Lelkiismeretes munkájával, kimagasló emberi és erkölcsi magatartásával, szakmai tudásával szolgálja a mátészalkai kórházat.
Elszánt hivatástudata töretlenül jellemzi mindennapi munkáját. A munkatársak felé nyilvánított pozitív hozzáállása miatt nagy tisztelet övezi. Megfontoltan, hittel, szívvel és nagy szakértelemmel áll a feladatok megoldása elé. Elhivatottsága példaértékű a jövő ápolói felé. Kivételesen elkötelezett, lelkiismeretes munkájáért, magas szintű szakmai tudásáért méltó a szakmai díjra!
TOLNA megyéből: Tóth Annamária, területi védőnő
Tóth Annamária Friss diplomával a kezében, világmegváltó gondolatokkal a fejében indult el új munkahelyére. 24 éve dolgozik Mözs területi védőnőjeként. Elhivatott, igényes és szívvel-lélekkel dolgozó szakember. A tanácsadások és a gondozottak otthonában történő látogatások mellett több színtéren is próbálja egészségnevelő tudását átadni, a szülők egészségtudatos szemléletét formálni:
A koronavírus- járvány soha nem látott új kihívások elé állította, amely új helyzetben is tökéletesen végezte munkáját. A városban működő védőnői szolgálatnak több éve szakmai csoportvezetője, akiknek igyekszik megmutatni és átadni a védőnői hivatás szépségét és szeretetét!
VAS megyéből: Kenyeri Ferenc, mentőtiszt
Kenyeri Ferenc bajtárs 1982-ben lépett be az Országos Mentőszolgálathoz, a szintén egészségügyi hivatású édesanyja példáját követve. 2005 óta Bük Mentőállomás állomásvezetője.
Mentőápolói, mentőtiszti képesítést szerzett. Szolgálatában első helyen szerepel a betegek és a munkatársak iránti tisztelet, a szakmai és az emberi tisztesség.
Kezdetektől a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntese, számos önkéntes egészségügyi biztosítás cselekvő részese. Meghatározó szerepe van a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány megjelenéseiben, közösségi elsősegély oktatásaiban.
Munkatársait elsősorban saját, személyes példájával igyekszik motiválni.
VESZPRÉM megyéből: Bajkóné Tóth Erzsébet, ápolási igazgató
Több mint négy évtizede dolgozik az egészségügyben.
Pályáját a Parádfürdői Állami Kórházban, betegágy mellett kezdte. Elvégezte az Egészségügyi Főiskolai Karán Intézetvezető szakát, majd az Egészségügyi menedzser szakot is. Osztályvezető főnővér, majd intézetvezető főnővér lett itt.
1999-től a Jászberényi Erzsébet Kórház ápolási igazgatója volt, majd a Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Fejér Megyei Intézetének megyei vezető ápolója lett. A fekvőbeteg ellátásban töltött évei nagyban segítették az egészségügyi hatósági munkát. 5. éve visszatért a fekvőbeteg ellátáshoz, a Szent Donát Várpalota Kórház ápolási igazgatójaként.
Oktatásban, továbbképzések szervezésében nagy szerepet vállal.
Még most, ennyi év után is imádja a munkáját.
ZALA megyéből: Lukácsné Turbéki Beáta, ápolási igazgató
2013 óta a keszthelyi kórház ápolási igazgatója, okleveles egészségügyi menedzser. Az ápolás szervezése, a munkatársak képzése, továbbképzése, a minőségi betegellátás biztosítása, illetve az ápolói utánpótlás biztosítása egyaránt fontos a számára. Részt vesz a tanulók oktatásában is. A pandémia idején jól koordinálta az ápolási feladatokat, az oltópont megszervezését. Ápolás vezetőként a kamrai tevékenységet mindig pozitívan fogadta, támogatta a területi oktatási bizottság tagjaként, vizsgabizottsági tagként. Szakmai elkötelezettsége, az emberi élet tisztelete mindennapi munkájának alapja.
Az ORSZÁGOS SZERVEZET ELNÖKSÉGE 2022-ben a Szakmai Díjat Dr. Horváth Csillának adományozza
Dr. Horváth Csilla diplomás ápoló, szakmenedzser, jogász, a Meszk Főtitkára.
Szakmai életútját végig kíséri a folyamatos tanulás, a jogász képesítés mellé több szakokleveles végzettséget szerzett. Jelenleg a munkajogi szakjogász képzésben vesz részt.
Igényes hozzáállásával, kemény szorgalommal és elkötelezettséggel irányítja a Károlyi Kórház ápolási munkáját. Minőségügyi vezetőként felel az Intézet minőségi elvárásainak megfeleléséről. Különböző képzéseken jog és etika tantárgyakat oktatott.
Mindig fontos volt számára a szakdolgozók érdekképviselete, ezért köztestületünkben országos és területi szinten lát és látott el tisztségeket. Jogi titkár, majd a Budapesti területi szervezetnél fekvőbeteg ellátási alelnöki funkcióban dolgozott. 9 éve az Országos szervezet Főtitkára. Aktív részese volt a Meszk által kivívott eredményeknek. Jogi ismerete nélkülözhetetlen az Elnökség munkájában.
Különösen szívéhez nőtek az Ápolás szakmai versenyek, melyet mindig levezetett.
Kiváló vezetői tudásával és következetesen végrehajtott intézkedéseivel elnyerte dolgozói, tagtársai tekintélyét, tiszteletét, szeretetét.