social

Ápolók Nemzetközi Napja 2024.

Kossuth Zsuzsanna személye meghatározó nemzeti ápolástörténetünk fejlődésében, ezért februárban a születésnapján ünnepeljük a Magyar Ápolók napját. Ám nem kevésbé fontos emléknapunk Florence Nightingale mai, május 12-i születésnapja, amikor a Nemzetközi Ápolók Napjának ünnepén a világ minden táján köszöntik az ápolókat, szakdolgozókat.

Ez a két ünnepnap, ez a két személy, történetében, sorsában, tevékenységében nem választható külön. Kortársak voltak, olyan folyamatok elindítói, amelyek megteremtették a betegellátás alapjait, megfogalmazták hivatásunk szép és nemes feladatait, de kötelezettségeinket is. Mi is kortársak vagyunk, most, itt, 2024-ben, mindannyian egy új ápolási korszak, egy új generáció tagjai. Sokszor küzdünk a körülményekkel, az elfogadással, és sokszor örülünk együtt az eredményeknek, a fejlődésnek is, ám a hivatásunk alapjait lefektető eszmeiség semmit nem változott:

„Az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt” – mondta Florence Nightingale. Mi hiszünk abban, hogy hivatásunk gyakorlása során eljön az idő, amikor megvalósulnak a betegápolás alapjait lefektető ápolónő álmai: „A nővérek ma még betegápolók, de eljön a nap, amikor egészségápolók lesznek.”

Ezen az ünnepnapon sok kollegánk kap jutalmat, elismerést, de köszöntsük egymást is egy mosollyal, egy öleléssel, egy kézfogással, éreztessük, láttassuk, hogy a XXI. század ápolója egy olyan múlhatatlan érdemeket felmutató közösségnek a része, amely az 1800-as évek közepe óta nem változott hitében és lelkületében.

Boldog Nemzetközi Ápolók Napját kívánunk az egészségügyi ellátásban tevékenykedő szakdolgozóknak, Kamarai Tagoknak!