Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Egészségügyi
Szakdolgozói Kamara

Biztonságos kapcsolat.
Ön most már 128 bites titkosított kapcsolaton keresztül kommunikál a szerverrel. 

Kérjük tagjainkat, hogy nyilvántartott adataikat ellenőrizzék,
és a hibás, vagy idejétmúlt adatokat javítsák!

Adatfrissítés
Vissza a Főoldalra

Szakmai tagozat:


Laboratóriumi diagnosztikai szakmai tagozat

Kérem válasszon az alábbi lehetőségek közül, hogy megtekinthesse a szakmai tagozattal kapcsolatos információkat.

Tisztelt Látogatók! Kedves Kollégák!

Tisztelettel köszönti Önöket a MESZK Laboratóriumi diagnosztikai szakmai Tagozatának vezetősége a honlapunkon.


Laboratóriumi diagnosztikai Országos Szakmai Tagozat vezetősége

Tisztség Név Munkahely Telefon E-mail
Tagozatvezető Lamár Ibolya Pécsi Tudományegyetem KK Laboratóriumi Medicina Intézet +36 20 6691978 lamar.ibolya@pte.hu
Tagozatvezető helyettes Vargáné Földesi Róza Debreceni Egyetem Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina +36 30 4723086 vfrozika@gmail.com
Országos tagozati küldött Gera Lászlóné Szekér Marietta Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kecskemét +36 30 4227647 gerfa2005@t-online.hu
Országos tagozati küldött Paul Márta Synlab Székesfehérvári Laboratórium +36 20 4324158 marta.paul@synlab.com
Országos Szakmai tagozati Tanácsadó Testületi tag Duczáné Nagy Erika Péterfy Kórház és rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet
Vissza az oldal tetejére

LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKAI ORSZÁGOS SZAKMAI TAGOZAT VEZETŐ BEMUTATÁSA

Név: Lamár Ibolya
Kamarai igazolvány szám: 0206820
Munkahely: Pécsi Tudományegyetem KK Laboratóriumi Medicina Intézet
Lamár Ibolya_labor_2019, tagozatvezető

A TAGOZATVEZETŐ SZAKMAI ÉLETÚTJÁNAK, KORÁBBAN BETÖLTÖTT KAMARAI TISZTSÉGÉNEK, FELADATKÖRÉNEK ISMERTETÉSE:

1988. óta vagyok a PTE Laboratóriumi Medicina Intézet dolgozója. Pályámat segédasszisztensként kezdtem, az akkori POTE Központi Klinikai Kémiai Intézetben. 1995-ben általános laboratóriumi asszisztensi, majd 1999-ben klinikai laboratóriumi szakasszisztensi képesítést kaptam. 2004-ben a PTE Egészségügyi Főiskolai Karán orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus oklevelet, majd 2013-ban a PTE Egészségtudományi Karán okleveles klinikai laboratóriumi kutató egyetemi szakképzettséget szereztem. Gyakorlati munkám során a rutin laboratórium szinte valamennyi területén tevékenykedtem. Szakasszisztensi és analitikusi munkakörben részt vettem a szakasszisztens és analitikus hallgatók gyakorlati oktatásában. Közreműködtem az intézetben folyó kutató munkában, tevékeny részt vállaltam a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok bevezetésében 2001-től.

2006. óta látom el a Laboratóriumi Medicina Intézetben a vezető asszisztensi, 2015-től az ápolásszakmai intézetigazgató-helyettesi feladatokat. Tevékeny részt vállaltam az egyetemen belül a laboratóriumok integrációjában. Összességében jelenleg öt telephelyen 69 szakdolgozó munkáját irányítom. Részt vettem az intézet Minőségirányítási Rendszerének bevezetésében 2007-ben. Munkám hatékonyságának fokozására 2010-ben Egészségügyi menedzser képesítést szereztem. Fontos feladatomnak tartom a szakdolgozók folyamatos képzését, a Magyar Orvosi Laboratóriumi Szakdolgozók Egyesületének titkáraként továbbképzések és konferenciák szervezésével járulok hozzá ismereteik bővítéséhez.

2011. óta vagyok tagja a Magyar Egészségügy Szakdolgozói Kamarának, ez idő óta részt vettem a laboratóriumi szakdolgozók továbbképzéseinek a Kamarával közös szervezésében. Folyamatosan figyelemmel kísérem a kamarai rendezvényeket, az azokon való részvétel lehetőségét biztosítom beosztott munkatársaim számára.

ORSZÁGOS TAGOZATVEZETŐI CÉLJAI, ELKÉPZELÉSEI:

A laboratóriumi szakmát az egészségügyön belül ugyanazon gondok terhelik, mint a társszakmákat: intézmény összevonás, létszámleépítés, anyagi-erkölcsi megbecsülés hiánya, rossz munkafeltételek, hatalmas fluktuáció. A társadalom öregszik, a szakdolgozók száma csökken. A laboratóriumi szakdolgozók átlagéletkora országosan 45-55 év (2013-as adat). Szakképzettség tekintetében hazánk nem marad el a fejlett nyugat-európai országoktól, az utóbbi két évtizedben a BSc szintű, ezzel együtt az idegen nyelvi képzés is jelentős szerepet kapott, így különösen a fiatalok piacképes tudásra tettek szert, amelyet sajnos gyakran külföldön kamatoztatnak. A laboratóriumi szakdolgozók középfokú képzése terén még mindig kissé kaotikus a helyzet, több párhuzamos oktatási forma létezik a technikai személyzet képzésére, inkább kevesebb, mint több szakmai tartalommal. A jogszabályi háttér gyakran nem követi naprakészen az újonnan bevezetett képzéseket, így a munkakörök terén problémás helyzetek adódnak (ld. klinikai laboratóriumi kutató…). A szakdolgozói munka elismerése a saját és társszakmákban is igen alacsony: „ a laboros ma már csak gombokat nyomogat”.
A szakmai tagozatvezető stratégiai célja ebben a helyzetben egyértelmű: a laboratóriumi diagnosztika szakmai és társadalmi presztízsének emelése, érdekérvényesítő képességének növelése.

Vissza az oldal tetejére

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

A MESZK-ben területi és országos szinten in vitro laboratóriumi diagnosztikai tagozat működik. A tagozati tagság képesítés szerinti besorolását az Alapszabály tartalmazza. Tagozat az ország 20 területén alakult meg és működik. A tagozat tagjai az országban működő kórházi, rendelőintézeti, egyetemi, mikrobiológiai, patológiai, országos intézetekben, és a vérellátókban, laboratóriumokban dolgozó analitikusok, szakasszisztensek, asszisztensek.
A területi tagozatot a tagozatvezető és a tagozatvezető helyettes irányítja. Az országos tagozat tisztségviselői:
az országos tagozatvezető, aki a MESZK országos elnökségében képviseli a tagozatot, országos tagozatvezető helyettesek (kettő), országos tagozati titkár.

A tagozat tevékenysége

Az in vitro laboratóriumi diagnosztikai tagozat az azonos szakterületen (laboratóriumokban) egészségügyi munkát végző kamarai tagok speciális, in vitro laboratóriumi diagnosztikai tevékenységének, érdekeinek képviseletét hivatott elősegíteni.
A tagozathoz tartozó tagok tevékenységének figyelemmel kísérése, segítése, tanácsadás részükre, illetve vélemény kialakítása és annak továbbítása az érintett kamarai döntéshozó testületekhez.

A tagozat munkájának célja

Az in vitro laboratóriumi diagnosztikai tagozatnak országosan kb. 5000 regisztrált tagja van. Tagjaink különböző speciális munkaterületeken dolgoznak (klinikai laborok, patológia, citológia, izotóplaborok, vérellátás, mikrobiológia és az ÁNTSZ különböző szakterületei).
Az országos tagozatvezető szoros kapcsolatot tart a területi vezetőkkel, a szakma területén működő különböző egyesületekkel (Magyar Orvosi Laboratóriumi Szakdolgozók Egyesülete, Patológus Asszisztensek Magyarországi Egyesülete, Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság, a Magyar Haematológiai és Transzfúziós Társaság stb.), hogy a tagság munkakörülményeit, munkahelyi problémáit jobban megismerje, és még hatékonyabban tudjon segítséget nyújtani.

Vissza az oldal tetejére

Gyakran használt funkciók

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2021/001616
  • Állásbörze
  • Biztosítás
  • Választások 2022