social

Általános információk

Gyógyszertári asszisztensi

A gyógyszertári asszisztens szakma kialakulása 54 évvel ezelőtt kezdődött. Kezdetben laboráns, technikus, majd asszisztens és 1974 óta szakasszisztensi képesítés megszerzésének lehetőségével.
Napjainkban a következő képesítések léteznek:

  • Gyakorló gyógyszertári asszisztens
  • Gyógyszertári asszisztens
  • Gyógyszerkiadó szakasszisztens

A gyakorló gyógyszertári asszisztensi képesítés megszerzése sikeres érettségi bizonyítvány után lehetséges .A gyakorló gyógyszertári asszisztensi képesítés során a hallgatóknak a gyógyszertári gyakorlaton túl, szakmai gyakorlatot kell eltölteniük különböző kórházi osztályokon is.

Gyógyszertári asszisztens képesítés megszerzése a gyakorló gyógyszertári asszisztens képesítése után lehetséges.

Gyógyszerkiadó szakasszisztens képesítés megszerzése 2 év gyógyszertári területen eltöltött szakmai gyakorlat után lehetséges.

Munkatevékenységének két legjellemzőbb feladatköre a gyógyszer-technológiai munkavégzés és a gyógyszerkiadás, valamint a gyógyszertár egész működésére vonatkozó tevékenységek.

Munkájukat az Egészségügy miniszteri rendeletek valamint a Gyógyszerkönyv szabályozza, és a gyógyszerészek határozzák meg.

Munkaterületeik

  • Közforgalmú és intézeti gyógyszertárak
  • Gyógynövény szaküzletek
  • Gyógyszer nagykereskedelem
  • Gyógyszergyártás
  • Állatgyógyászati gyógyszertárak

 

Gyógyszertári Asszisztens Tagozat kamarai feladatai a gyógyszertári szakdolgozók képviseletében

A gyógyszertári szakdolgozók munkájának alapját és értékét a törvényben előírt keretek, valamint az oktatás és továbbképzés színvonala határozza meg. Ennek érdekében tagozatunk, a hozzánk folyamatoson érkező törvényi és rendelet terveket, tagjaink és szakmánk maximális érdekeinek szempontjai alapján véleményezi, hogy ezen vélemények végül a törvényekbe és rendeletekbe beépüljenek.

Ugyanezen elv alapján dolgozunk a jelenleg nem megfelelő minőségű oktatás jobbá tétele, és ezáltal az új kollegák szakmai megbecsülésének javítása érdekében.

A továbbképzések terén a jövőben nálunk is változást jelent a vizsgával végződő kötelező továbbképzési tananyag megjelenése, melynek kialakítása még folyamatban van.

Tagjaink érdekében tagozatunk figyelemmel kíséri a fejleményeket, és lehetőség szerint segíteni fogunk a kötelező továbbképzések elérhetősége, és teljesítése kapcsán.

Tagozat munkájának célja

A MESZK munkájának képviselete, segítése, és a gyógyszertári asszisztensek tevékenységét erősítő, fejlesztő munka eredményre segítése.

Hírek

Tagozatvezető

Tagozat vezetősége

VÁLASZTÁS 2023