meszk.hu
Amennyiben hírlevelünk nem jelenik meg helyesen, kérjük kattintson ide!
meszk.hu
2019. június

Tisztelt Kamarai Tagtársam!

Semmelweis Nap alkalmából magam és szervezetünk valamennyi tisztségviselője nevében üdvözlöm Önt! Köszönöm áldozatos munkáját, lojalitását a magyar egészségügyért és a betegekért!

Magyarország Kormánya még 2018 novemberében határozta el a szakdolgozói bérfelzárkóztatás folytatását. Ennek egyik kiindulási pontja volt, hogy a 2016-ban megkötött négylépcsős felzárkóztatás utolsó elemét, a 8%-os alapilletmény emelését 2019. november 1-ről július 1-re előre hozták. Ugyancsak kiemelt eredménynek tarjuk, hogy közel hatévi egyeztetés után az alapellátásban közalkalmazottként tevékenykedő védőnők is a szakdolgozói bértábla hatálya alá fognak tartozni. Ugyanakkor a tavaszi hónapokban folytatott szoros egyeztetések ellenére nem sikerült az új megállapodást 2020-2022 közötti további szakaszaiban elérni, hogy az emelés mértéke ne egy bázisévhez (2018. január 1. fizetési besoroláshoz), hanem a mindenkori utolsó alapilletmény emeléshez legyen viszonyítva. Ennek ellenére további, jelentősnek mondható emelésekre lehet számítani a bérfelzárkóztatás további szakaszaiban.

Köztestületünk kitart azon korábbi álláspontja mellett, hogy az egészségügyi ágazatban a szakdolgozói béremelést a mindenkori garantált alapilletményhez viszonyított szorzórendszerrel lehet értékállóan kialakítani és fenntartani. Ugyancsak fontos elemnek tartjuk, hogy az ágazati szintű bérintézkedések valamennyi szakdolgozót, azaz szektorsemlegesen mindenkit érintsen.

Magyar Ápolási Igazgatók Egyesülete, a Magyar Kórházszövetség és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara nevében kérjük szíves segítségét abban, hogy megismételhessük a 2015-ben elkészített kutatásunkat a fekvő- és járóbeteg ellátás területén alkalmazott szakdolgozók élet- és munkakörülményei témájában és az ezzel kapcsolatos eredmények birtokában megfogalmazhassuk kéréseinket az ágazat vezetőinek. Kérem, járuljon hozzá Ön is a kérdőív kitöltésével, felmérésünk  sikeréhez! 

Az elmúlt hetekben megkezdődtek a MESZK 2019-ben esedékes alulról induló választásai. A folyamat először a helyi szervezeteink küldöttjeinek választásával kezdődtek meg. Hírlevelünk megjelenésekor 96 helyen első, vagy másod körben sikeres és eredményes küldöttválasztások zajlottak. Kövesse Ön is a választások további eseményeit a Kamara honlapján.

Üdvözlettel:

Dr. Balogh Zoltán
elnök

kamarai hírek
Módosulnak az egészségügyi bértáblák

2019. július 1-től több mint 82 ezer egészségügyi szakdolgozó bére emelkedik. Az eredetileg november 1-től esedékes nyolc százalékos emelést előrehozottan kapják meg, ezt követően 2020. január 1. és 2022. január 1-je között további három lépcsőben emelkednek az alapilletmények. A hírlevélben közreadott illetmény- bértáblák a kormányhatározatban foglalt mellékletekből kerültek kiemelésre. 

Tovább >>
Állami elismerések Semmelweis Nap alkalmából

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kitüntetéseket adott át a Semmelweis-nap alkalmából tartott ünnepségen a Pesti Vigadóban 2019. július 1-én.

 

Tovább >>
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara által adományozott díjak Semmelweis Nap alkalmából

2006 óta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara területi szervezetei évente egy alkalommal Semmelweis Nap alkalmából oklevelet adnak át.

Tovább >>
Beszámoló a Védőnők Napja alkalmából rendezett országos ünnepségekről

A Magyar Országgyűlés 2007-ben június 13-át nyilvánította a Magyar Védőnők Napjává. A hagyományteremtő ünnepség először 2008. június 13-án került megrendezésre, majd ezt követően minden évben ezen a napon gyűlnek össze a védőnői hivatást gyakorlók.

Tovább >>
Ápolók élet- és munkakörülményének felmérése 2019

A Magyar Ápolási Igazgatók Egyesülete, a Magyar Kórházszövetség és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara nevében kérjük szíves segítségét abban, hogy megismételhessük a 2015-ben elkészített kutatásunkat a fekvő- és járóbeteg ellátás területén alkalmazott szakdolgozók élet- és munkakörülményei témájában. Kérem, járuljon hozzá Ön is a kérdőív kitöltésével, felmérésünk  sikeréhez!

Tovább >>
2019-ben is keressük a legelhivatottabbakat!

Idén is díjazzuk a minőségi és elkötelezett munkát, mellyel szeretnénk növelni az egészségügyi szakma, a szakdolgozói hivatás presztizsét. Döntse el Ön, ki legyen az Év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója, az Év Kiváló Szakdolgozója, valamint az Év Kiváló Szakdolgozói Közössége! Jelölési határidő: 2019. október 15. Adja le jelölését most!

Tovább >>
Elérhető a Hivatásunk Magazin második lapszáma!

Megjelent a Hivatásunk Magazin második lapszáma, melynek a teljes tartalmát szeretnénk megosztani.

Tovább >>
Új E-továbbképzések

Örömmel tájékoztatjuk kamarai tagjainkat, hogy elindultak az alábbi e-továbbképzések a kamara felületén: "Újraélesztés újragondolva" és az "Aktualitások a védőoltások rendszerében". A tananyagok belépés után érhetőek el. 

Tovább >>
2019. június hónapban véleményezett anyagok
Tovább >>
2019. június havi média megjelenések

Média megjelenések 2019. június hónapban.

Tovább >>
Megjelent a Nővér újság 2019. év 3. lapszáma!

Örömmel értesítjük kamarai tagjainkat, hogy megjelent a Nővér szakfolyóirat 3. lapszáma, melynek tartalmába az alábbiakban olvashatnak bele.

Tovább >>
Kötelező szakmacsoportos továbbképzések 2019-ben

A Kamara a továbbképzések szervezéséről a SZAFTEX 2 rendszeren keresztül értesül, illetve a szervezők által megküldött információ alapján kapja meg a tájékoztatást, melyet ezúton szeretnénk megosztani tagjainkkal.

Tovább >>
Pest
Szűrőkamion Pest megyében 2019. július - augusztus hónapban

2019-ben is folytatódik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, 74 szakmai szervezet 85 vezetőjének, vezető tanácsadójának önkéntes összefogásával az Európai Uniós irányelvek alapján.


Tovább >>
Kötelező szakmacsoportos továbbképzések 2019-ben

A Kamara a továbbképzések szervezéséről a SZAFTEX 2 rendszeren keresztül értesül, illetve a szervezők által megküldött információ alapján kapja meg a tájékoztatást, melyet ezúton szeretnénk megosztani tagjainkkal.


Tovább >>
Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara
További információkat olvashat a MESZK honlapján.
Kövesd a MESZK-et a facebook -on is!

Adatvédelmi nyilatkozat: Ezt a levelet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) tagjai kapják, akik hozzájárultak, hogy címükre a MESZK információkat juttasson el. Az adatkezelésre elsősorban a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rendelkezései az irányadóak.

Tovább  Amennyiben le kíván iratkozni hírlevelünkről, kérjük kattintson ide!